top of page
Search
  • micovicmarko

Vrste mišića po ulozi koju imaju u pokretu

Kod pokreta, postoji nekoliko mišića koji učestvuju u njemu, bilo da je to direktno ili indirektno učešće. Po ulozi

u pokretu, mišiće delimo na: AGONISTI-mišići koji neposredno izvršavaju određeni pokret ANTAGONISTI-mišići koji se suprotstavljaju sili agonista SINERGISTI-mišići koji pomažu agonistima da izvrše pokret npr.., kod biceps pregiba, mišić AGONIST je m.biceps brachii, a ANTAGONIST je m.triceps brachii. Primer SINERGISTA su mišići trupa koji deluju kao fiksatori pri određenim pokretima ruku.

Arnold je često u svojim treninzima praktikovao kombinovanje "suprotnih" mišićnih grupa u istom treningu, pa je tako zajedno radio grudi i leđa ili biceps i triceps. Treninge je radio tako da je naizmenično radio po jednu vežbu za svaku od suprotstavljenih mišićnih grupa.

Ovom vrstom treninga postiže se ravnomerna aktivacija obe mišićne grupe što pomaže održavanju ili uspostavljanju dobrog mišićnog balansa.

Prema njegovim rezultatima, naizmjenične serije, u kojima između svake serije za suprotnu mišićnu grupu uzimate 2-3 minuta pauze, puno jače povećava snagu od klasičnih superserija kod kojih između serija nema odmora.

Zamisao ovoga treninga je trenirati mišićne grupe u sličnim smerovima. Na primer, uz potisak na ravnoj klupi (ravni bench), kombinuje se horizontalno veslanje.




93 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page