top of page
Search
  • micovicmarko

Ovako se brže oporavite posle treninga


Isto koliko je bitan jak trening, toliko je i oporavak. Vreme potrebno za oporavak posle vežbanja male grupe mišića, recimo tricepsa iznosi 24 sata, dok je primera radi nogama potrebno oko 72 sata. No pored dužine potreban je i kvalitetan odmor. Kako je u profesionalnom sportu brzina oporavka ključna stvar, tako i kod rekreativaca. Potrebna vam je ista stvar koja vam treba kada hoćete da dođete do cilja u treningu - PLAN! Precizan, tempiran i svrsishodan.

Strategija vam mora biti sledeća:

❗️Rehidratacija i suplementacija.

Neka moja omiljena kombinacija jeste miks - protein, glutamin, pirinčani griz sa malo kikiriki putera, spremljeno u vidu gustog šejka. A kako se ne bih ponavljao, sve ovo je bitno da se ispražnjeni depoi posle jakog treninga kvalitetno napune.

❕Hladan tuš.

Nakon napornog treninga krv je puna laktata, oksidanata itd. Nakon treninga još uvek velika količina krvi se nalazi u mišiću, posebno u njegovim periferijama. Ali tu krv je potrebno „očistiti“. Odnosno vratiti ti je u centralni krvotok. Što se pre rešite „otpada“ oporavak je drastično brži. Pravo vreme za ovaj korak je 20-30 min posle treninga. A kao „metod“ koristi se hladan tuš! Usled hladnoće periferno tkivo u mišićima sakupiti i potisnuti krv nazad, uzrokujući brži povratak krvi u centralni krvotok, gde će se organizam lakše izboriti sa metabolitima. Znači regularno tuširanje posle treninga završite hladim tušem. Čak neki sportisti koriste u ove svrhe kade napunjene ledom u koje uskaču posle treninga, da bi postigli ovaj efekat.

❗️Pravi obrok.

Nekih 45 min posle treninga vreme je za pravi obrok. On sadrži odredjene količine proteina, ugljenih hidrata, vlaknastog povrća i sl. Količina ovih materija se menja u skladu sa planom ishrane koji odgovara vašem trenutnom cilju.




154 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page