top of page
Search
  • micovicmarko

Ovo su vežbe koje nikako ne trebate izvoditi u trudnoći


Koje vežbe Koje vežbe trebate izbegavati u trudnoći?

Postoje vežbe koje bi trebalo izbegavati u drugom stanju, a one se često menjaju u zavisnosti od tromesečja u kom se nalazite.

1. Vežbe koje zahtevaju podizanje velikih težina- u prvom tromesečju se posebno savetuje da se izbegavaju vežbe koje uključuju podizanje velikih težina, gde neki deo opterećenja pada na stomak.

2. Vežbe koje uključuju skakanje - skok na steper, preskakanje vijače i slično treba izbegavati u kom god da ste tromesečju.

3. Sklopke, zgrčke i slične vezbe za trbušnjake kojima će se ići kolenima ka stomaku i grudima - Ove vežbe savetujem da se izbegavaju, bez obzira u kom ste tromesečju. U prvom tromesečju, ukoliko već imate jake trbušnjake, možete raditi lagane vežbe za stomak ali je plod u prva tri meseca veoma osetljiv pa je bolje izbegavati ih.

4. Potisak tegovima iznad glave, vežba za ramena - Ova vežba se ne preporučuje posle prvog tromesečja jer vrši pritisak na donji deo leđa.

5. Preduboki sumo čučnjevi posle prvog trimestra i sumo mrtvo dizanje - Treba izbegavati angažovanje vezbi kao što su duboki sumo čučnjevi i sumo deadlift jer mogu rezultovati povredama i bolom u leđima, posebno ukoliko koristite i velika opterećenja.

6. Vežbe koje uključuju udaranje nogom u džak ili fokuser - radeći ove vežbe vam se aktiviraju i trbušni mišići, a takođe ima i dosta cimanja pri samom udarcu te je najbolje ove vežbe izbegavati.

7. Bilo koje vežbe visokog intenziteta - u drugom stanju količina krvi u telu se povećava za 30% do 50% zbog potreba bebe, pa samim tim srce pumpa više krvi i otkucaji srca se povećavaju. Za vreme treninga merite svoj puls koji se ne savetuje da bude preko 140 otkucaja u minuti.''

.

Voleo bih čuti i vaše komentare i iskustva sa ovom temom!




188 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page